Blog o zdrowym żywieniu, zdrowiu, sporcie i podróżach

Placuszki ryżowo – kokosowe z waniliowo-cytrynowym sosem – czyli śniadanie z „resztek”

Placuszki ryżowo – kokosowe z waniliowo-cytrynowym sosem – czyli śniadanie z „resztek”

Kolejny przepis Hannah, który bardzo lubię, bo można wykorzystać do niego resztki 😉 reszki ryżu z obiadu z poprzedniego dnia, przekrojoną cytrynę, resztki jogurtu.

  • 250 gr ugotowanego ryżu
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 50gr mąki kokosowej – ja daję wiórki jak nie mam mąki
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 20gr jogurtu greckiego albo kokosowego
  • 1 cytryna lub 2 limonki lub pomarańcza – co macie
  • wanilia lub Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon
  • łyżeczka miodu

W dużej misce ugnieść banana i dobrze wymieszać z ryżem, jajkami, mąką kokosową (lub wiórkami) solą i cynamonem. Smażyć placki na średnio rozgrzanej patelni.
Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny (limonek lub pomarańczy), wanilią i miodem. Można podawać z owocami jakie się lubi lub bez J i posypać wiórkami kokosowymi.
Z przepisu wychodzi ok. 8 placów



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *