Placuszki owsiano-bananowe to mój ulubiony przepis śniadaniowy, bo jest mega prosty i bardzo szybko się go robi 🙂
Na ten przepis natknęłam się w drugiej książce Hannah Grant – https://www.hannahgrant.com/ – którą kupiłam po jej wykładzie na kongresie kolarskim w Sopocie. Hannah była wtedy szefem kuchni w Tinkoff Saxo i gotowała podczas Tour de France. Jej przepisy są na prawdę banalnie proste, dlatego tak je lubię.
- 3 dojrzałe banany
- 4 jajka
- 80 gr otrębów owsianych
- szczypta cynamonu
- owoce
- syrop klonowy
Płatki owsiane zmieliłam blenderem na mąkę (można dodać po prostu mąkę owsianą jak komuś się nie chce, ale wiadomo, otręby są mniej przetworzone). Banany rozgnieść widelcem w misce, wrzucić do nich mąkę cynamon i wbić jajka. Wszystko wymieszać widelcem na jednolitą masę. Smażyć na oleju kokosowym – mniej się dymi. Owoce i syrop klonowy do dekoracji. Z przepisu wychodzi ok. 10-12 placów.