Blog o zdrowym żywieniu, zdrowiu, sporcie i podróżach

Kokosanki – zdrowsza wersja

Kokosanki – zdrowsza wersja

Robię te ciasteczka jak zostają mi powidła śliwkowe np. po Kaiserschmarrnie 🙂 Tak naprawdę są to ciasteczka z kleiku ryżowego, ale moja zmodyfikowana wersja. Można też zrobić wersję bez jajek

  • 1 paczka kleiku ryżowego bezsmakowego -190gr
  • 3 jajka
  • 250 g masła klarowanego, w temperaturze pokojowej lub 200gr oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½  szklanki cukru trzcinowego drobnego lub cukru kokosowego
  • wanilia lub ekstrakt z wanilii (nie jest to konieczne)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • powidła śliwkowe

Utrzeć z mikserze cukier, wanilię i masło na jednolitą masę, potem dodawać stopniowo kleik ryżowy jajka i wiórki. Uformować na blaszce kulki z ciasta, można zrobić dziurkę na drzem, ale nie jest to konieczne. Na każde ciastko nałożyć pół łyżeczki powideł.
Piec prze 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Można zrobić też wersję czekoladową – dodając do ciasta półtorej łyżki naturalnego kakao.
Ciastka są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku do tego śliwki dają fajny kwaśny smak.

Przepis na ok. 20 średnich ciastek



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *