Robię te ciasteczka jak zostają mi powidła śliwkowe np. po Kaiserschmarrnie 🙂 Tak naprawdę są to ciasteczka z kleiku ryżowego, ale moja zmodyfikowana wersja. Można też zrobić wersję bez jajek
- 1 paczka kleiku ryżowego bezsmakowego -190gr
- 3 jajka
- 250 g masła klarowanego, w temperaturze pokojowej lub 200gr oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru trzcinowego drobnego lub cukru kokosowego
- wanilia lub ekstrakt z wanilii (nie jest to konieczne)
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- powidła śliwkowe
Utrzeć z mikserze cukier, wanilię i masło na jednolitą masę, potem
dodawać stopniowo kleik ryżowy jajka i wiórki. Uformować na blaszce
kulki z ciasta, można zrobić dziurkę na drzem, ale nie jest to
konieczne. Na każde ciastko nałożyć pół łyżeczki powideł.
Piec prze 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Można zrobić też wersję czekoladową – dodając do ciasta półtorej łyżki naturalnego kakao.
Ciastka są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku do tego śliwki dają fajny kwaśny smak.
Przepis na ok. 20 średnich ciastek