Blog o zdrowym żywieniu, zdrowiu, sporcie i podróżach

Domowe pesto, które można wykorzystać na różne sposoby.

Domowe pesto, które można wykorzystać na różne sposoby.

Kiedyś jak jeszcze nie zwracałam większej uwagi na zawartość moich potraw, dość często używałam do rożnego rodzaju sałatek albo makaronów gotowych sosów z torebki. Co prawda zanim te produkty się pojawiły, pod koniec szkoły podstawowej “wymyśliłam” swoją wersję sosu vinegret, jednak była ona trochę niedoskonała bo jednym z jej składników był cukier.

Będę we Włoszech zauważyłam, że Włosi do sałatek używają tylko i wyłącznie oliwy i octu balsamicznego. Fajne połączenie, które do dzisiaj często stosuję. Jednak będąc chyba po 2 poście dr Dąbrowskiej włączyła mi się wielka inwencja kulinarna i wpadłam na pomysł, żeby zrobić swój sos do sałatek, który idealne nadaje się też jako przyprawa do ryb, marynata albo pesto do makaronu

  • świeża bazylia
  • inna zielenina np. natka pietruszki, koperek, rozmaryn, kto co ma i lubi
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • garść orzechów nerkowca
  • szczypta soli
  • ocet jabłkowy mętny lub sok z cytryny / limonki
  • oliwa z oliwek

W zależności od tego co mam w domu, czasem dodaję awokado zamiast oliwy, trochę białego wina, parmezan.

Wszystko trzeba wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli masa jest za gęsta, a chcemy jej użyć jako sosu do sałatki, można dolać trochę wody lub oliwy.

Marynata do pieczonego łososia

Smakuje i pachnie obłędnie, o a walorach zdrowotnych nie wspomnę. Zupełne przeciwieństwo sosów z torebki.

Sałatka z grilowanym kurczakiem i mango – do tego sos pesto


1 thought on “Domowe pesto, które można wykorzystać na różne sposoby.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *