Kaiserschmarrn. Austriacki omlet cesarski.

Niby deser, ale czasem robimy na śniadanie. Za pierwszym razem jak byliśmy w Austrii to nie mogłam się nauczyć tego wypowiadać i w końcu musiałam zjeść naleśnika 😉

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki miodu
  • garść namoczonych rodzynek
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania – ja daję cukier puder trzcinowy
  • powidła śliwkowe

Oddzielić białka od żółtek i białka ubić z solą. W osobnej misce utrzeć jajka z miodem. Kolejno dodawać mleko i mąkę. Na koniec do masy dodać białka i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. 
Smażyć jak omlet, z obu stron. Ja smażę – jak prawie wszystko, na oleju kokosowym.
Jeżeli w trakcie przekładania omlet się „uszkodzi” to nic, bo na koniec trzeba go pokroić na mniejsze części używając drewnianej lub teflonowej łopatki.
Kawałki omleta posypać  cukrem pudrem i jeść z powidłami.
Przepis na 2 omlety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *